dimarts, 31 de gener del 2017

"La memoria de tu nombre" a Pedralba, més que una presentació

A la foto, d’esquerra a dreta: Roberto Serigó, alcalde de Pedralba; Juli Capilla, editor de Lletra Impresa; 
l’autor del llibre, Amadeo Laborda, i Inma Carsí, regidor de Cultura.
La presentació de La memoria de tu nombre, celebrada el passat dissabte al Teatre Cine de Pedralba va ser tot un èxit. Més d’un centenar de persones van assistir a l’acte de presentació, que va contar amb la participació activa i la implicació de l’alcalde de Pedralba Roberto Serigó, la regidora de Cultura Inma Carsí, l’autor del llibre Amadeo Laborda i l’editor Juli Capilla.

Hi van haver firmes i dedicatòries per part de l’autor, intercanvi d’impressions sobre la realitat específica dels pobles valencians d’interior, molta cordialitat, bonhomia i vi Plantafina i dolços per als assistents, gentilesa de l’Ajuntament de Pedralba. 

Amadeo Laborda signant exemplars de La memoria de tu nombre.

La memoria de tu nombre és una novel·la per a tots els públics que al·ludeix a la memòria col·lectiva, a tot allò que ens uneix i ens fa més persones. Vertaderament, dissabte passat Pedralba va ser el millor lloc per a presentar una obra que està molt arrelada a aquestes terres, però de segur agradarà a qualsevol persona sensible a la bellesa, a les coses senzilles, a tot allò entranyable i pròxim, fonamentalment humà. 

La pròxima cita serà al Castell d’Alaquàs, el dijous 9 de febrer a les 19.30 h.

dijous, 26 de gener del 2017

Dissabte de llibres amb Lletra Impresa Edicions

Aquest dissabte 28 de gener Lletra Impresa Edicions ha previst dos actes literaris ben atractius. 

De matí, a la Font d'en Carròs (la Safor)  l’escriptora Mercè Climent farà un contacontes i un taller de manualitats a propòsit del llibre La carabassa Tomasa, de Xaro Navarro. Serà a les 12:30 h a la plaça dels Àngels.

No us ho podeu perdre! Passareu un matí ben divertit, amb disfresses i tot!!!


I de vesprada, a les 18.30 h, al Teatre-cine Musical de Pedralba (els Serrans), presentem el primer número de la col·lecció "La cambra", dedicada als autors i les autores valencians d'expressió castellana; amb la novel·la La memoria de tu nombre, d'Amadeo Laborda. 

La presentació comptarà amb la participació de l'alcalde, Roberto Serigó, la regidora de Cultura, Inma Carsí, l'editor Juli Capilla i el mateix autor, Amadeo Laborda. 


La carabassa Tomasa és un conte publicat per Lletra Impresa Edicions que, a més a més, inclou, receptes de cuina amb carabassa, el joc popular “La mare carabassera”, un glossari de paraules i frases fetes i tot de curiositats sobre el veritable origen de Halloween, de Tots Sants i la carabassa com a producte de la terra. 

Escrita amb un llenguatge precís, culte i pròxim ahora, La memoria de tu nombre és l'opera prima d'un escriptor, Amadeo Laborda, que apunta molt alt: des dels confins d'un territori fronterer on convergeixen el temps i el silenci, un record ferm de resonàncies antigues en què ens enlluerna la bellesa. 

divendres, 20 de gener del 2017

«La cambra», una nova col·lecció destinada a escriptors/es que s’expressen en el castellà de les comarques valencianes d’interior


Acabem d’encetar una nova col·lecció, «La cambra», que atendrà els autors i les autores que escriuen en el castellà particular de les comarques de l’interior del País Valencià. És a dir, dels Serrans (“la Serranía”), Foia de Bunyol, la Canal de Navarrés i Utiel-Requena, principalment, però també de l’interior de les de Castelló, sud d’Alacant i Villena.

De moment, la col·lecció la iniciem amb la novel·la La memoria de tu nombre, d’Amadeo Laborda, autor de Pedralba, prologada per l’escriptor i periodista de Gestalgar Alfons Cervera. Una novel·la intimista, narrada amb un joc de veus molt suggeridor, que es recrea en pensaments i rememora els records d’infantesa d’un home de mitjana edat. Contextualitzada en un poble de «la Serranía», La memoria de tu nombre és un exercici de virtuosisme estilístic i de domini del llenguatge literari admirables, tractant-se de l’opera prima d’un escriptor. 

Tot i que des de Lletra Impresa Edicions ens centrem majoritàriament en les publicacions en valencià, hem decidit posar en marxa aquesta col·lecció per tal de donar a conèixer una realitat lingüística i literària específica: la de les comarques valencianes d’expressió castellana. Es tracta d’una realitat oblidada, i de vegades menystinguda, que, tanmateix, ofereix un fet diferencial propi, específicament valencià i molt ric des del punt de vista lingüístic i literari. Tot i que la base de les obres que publicarem serà el castellà estàndard, els llibres d’aquesta col·lecció singular recolliran les particularitats lèxiques de les comarques d'interior de València, Castelló i Alacant. Un castellà farcit de valencianismes, sobretot, però també d’aragonesismes i de vocables procedents del castellà antic, en funció de la comarca de procedència dels escriptors i escriptores.

Paradoxalment, les especificitats lèxiques, sintàctiques i fins i tot morfològiques d’aquestes comarques són majoritàriament i sorprenentment normatives; d’ací les potencialitats literàries que ofereixen.

La novel·la La memòria de tu nombre, d’Amadeo Laborda, inclou un glossari de vocables particulars de la comarca dels Serrans, amb una breu explicació filològica i si estan enregistrats o no en els diccionaris normatius del castellà i/o del valencià. Així, paraules com ara taca, espolsar, basquet, queferoso/a, gemecar, pruna, rosegón, garrofera, gola, poma, baladre, sargantana, la mateixa cambra, etc., etc., són clarament coincidents amb el valencià, mentre que del substrat aragonés hi trobem rocha, malfatán o pernil, i ruin i galán del castellà antic. 


AUTOR:

Amadeo Laborda (Valencia, 1969) vivió su infancia a medio camino entre la ciudad y Pedralba, un pueblo que se mantiene como una constante vital y un referente insoslayable en su novela. Cursó estudios de Filosofía y Letras y, tras su paso por diversos medios audiovisuales, se ha dedicado desde entonces a la restauración y recuperación de edificios antiguos. «Toda casa vieja tiene mucho de memoria atrapada entre sus paredes y un tanto de pasado escondido por cada habitación». En los últimos años ha compaginado su labor profesional con la investigación en el ámbito de la arqueología y en el de las lenguas prehispánicas, en especial en el estudio de inscripciones íberas sobre soportes de plomo. No en vano, ha colaborado con diversos especialistas de dicha materia. Ahora se adentra en un terreno que no le es nada ajeno, el de la literatura, con una novela de una solvencia narrativa y una madurez que nos sorprende y nos causa admiración a un tiempo.

SINOPSI DE LA NOVELA:

¿Qué queda de los años cuando nos adentramos en la vida? ¿Qué acontece en la memoria al cabo del tiempo? ¿Qué recuerdo nos atrapa a pesar del olvido y la desgana? «Quedan las sombras, no queda otra cosa», dice la voz sigilosa de esta novela que se adentra con pasos vacilantes en una casa a la que no había vuelto en casi dos décadas. Quedan las sombras de los árboles talados esperando el vientre caliente de los perros. Las moscas, siempre y a todas horas, las avispas ebrias de las acequias, los caracoles engañados con sal y agua hirviendo, y una rata que se asoma cada tarde por la bocateja.
Perdura la memoria del pueblo, de sus casas y de sus gentes. La tierra de secano, fértil, los terrones bajo unos pies apenas protegidos por unas albarcas de labranza. El olor íntimo de la lluvia, una tormenta repentina de gotas gordas como puños. Los cohetes lanzados contra los nubarrones ruines para disipar el agua indómita. El corte de luz en medio de la nada. Los guijarros erosionados por las aguas del río y por el tiempo. El eco insondable de los hombres jugando a pelota a mano en el frontón, los críos encaramados a los lomos del remolque, las mulas mecánicas, la cooperativa de vino, el cine de verano bajo un cielo de estrellas infinito…

En esta novela hay una voz que habla de los desgarrones del olvido. De la muerte acechante y pertinaz: la que cae cerca y esas otras que suceden a trompicones. Una novela que se adentra en el territorio agreste del silencio y de las ausencias que se convierten en sombra, el abandono de los objetos contemplados con todos los sentidos, bajo la protección de los tejados enmohecidos de un pueblo de interior, las voces calladas de la Serranía.

Escrita con un lenguaje preciso, culto y próximo a la vez, La memoria de tu nombre es la opera prima de un escritor, Amadeo Laborda, que apunta muy alto, desde los confines de un territorio fronterizo donde convergen el tiempo y el silencio, un recuerdo firme de resonancias antiguas en el que nos deslumbra la belleza. 



dijous, 19 de gener del 2017

2a EDICIÓ DE "LA CARABASSA TOMASA"

Estem molt content d'anunciar-vos que ja està en impremta la 2a edició de La carabassa Tomasa, de Xaro Navarro, amb il·lustracions de César Barceló.


dimarts, 10 de gener del 2017

Capvespre, el més llegit a la Biblioteca de Dénia

La Biblioteca de Dénia acaba de publicar la llista de llibres més llegits durant el 2016. En valencià, Capvespre, del nostre estimat Josep Bertomeu Moll, ha estat el preferit pels lectors i les lectores deniers. En castellà, Paris-Austerlitz, del seu bon amic Rafael Chirbes, figura també com a primer. És molt bonic -i emociona- veure com l'obra de Bertomeu i Chirbes van lligats de la mà. I comprovar com se'ls estimen els i les lectores de la Marina Alta. Tots dos eren -són!- molt grans.





Josep Bertomeu i Rafael Chirbes amb Paloma Martos i Gutiérrez de la Vega, als anys noranta. 
Foto: Canfali.


dimecres, 4 de gener del 2017

Presentació de "L'últim llop de la Serrella", de Jordi Raül Verdú a Benialí (diumenge, 8 de gener, 11.15 h)

Aquest diumenge 8 de gener a Benialí (Vall de Gallinera - Marina Alta) presentem una novel·la ben especial, L'últim llop de la Serrella, de Jordi Raül Verdú, bellament il·lustrat per Sílvia Faus i Àngela Barratxina.  

Serà a les 11.15 h a l'Ajuntamentde Benialí (la Vall de Gallinera). A més de la presentació, després hi haurà un taller de màscares gratuït per a la xicalla, al mercat del poble.

I és que tant la presentació com el taller que hi ha previstos al voltant del llibre estan inclosos dins dels actes previstos al Mercat de la Foradà de Benialí. 

Hi esteu tots i totes convidats!!!